Vlooien en teken

Teken zijn kleine spinachtige insecten die vooral in bomen en struiken zitten. Ze variëren in grootte van een halve tot enkele millimeters. Ze worden zelden groter dan een centimeter. Teken zijn parasieten. Ze leven van bloed dat ze opzuigen bij mensen en dieren.

Het is belangrijk om uw hond regelmatig te controleren op teken. Ze kunnen vervelende ontstekingen veroorzaken en niet te vergeten de ziekte van Lyhme overdragen.

Ze zijn gemakkelijk te verwijderen met een tekentang. Tekentang Gebruik bij het verwijderen van de teek absoluut géén alcohol. Het gebruik van de tekentang volstaat en gaat vele malen sneller en makkelijker.

Vlooien zijn parasitaire insecten die op of zeer nabij hun gastheer (zoogdieren en vogels) leven en zich voeden met diens bloed.

In Nederland is de meest voorkomende soort de kattenvlo, die ook op mensen en honden kan voorkomen. De mensenvlo wordt in West-Europa haast niet meer gezien en de hondenvlo nog maar betrekkelijk zelden.

Bovendien leven vlooien niet op dieren, ze eten er alleen maar. Nadat ze hun buik vol hebben verdwijnen ze snel naar de leefomgeving van uw huisdier; helaas is dit in de meeste gevallen uw huis! Uit onderzoek is gebleken dat 99% van de vlooien in de omgeving zitten en slechts 1 % op uw huisdier. De vlo die u bij uw dier ziet is dus het topje van de ijsberg!! U kunt daarom beter uitkijken naar de aanwezigheid van “vlooienpoepjes”: kleine zwartbruine korreltjes die zich tussen de haren bevinden.

Tip: Een test of dit zwartbruine goedje poep of aarde is, is de volgende proef: Leg wat van de poepjes op een witte tissue en druppel er een paar druppels water op: vlooienpoep kleurt het papieren velletje bruinrood: zoogdierenbloed, opgezogen en deels verteerd door de vlo!

Het is van belang niet alleen uw hond te behandelen tegen vlooien, maar ook uw huis en eventueel uw auto. Er zijn diverse omgevingssprays te koop om uw huis weer vlo vrij te krijgen.

Logo Trimsalon Twente